De Roos van Marnemoende drijft in het natuurgebied aan de zuidzijde van de jachthaven. Dit natuurgebied is ontstaan door een zandwinning, en is aangesloten op de Hollandse IJssel. Daarbij is een 400 meter lang griendeiland ontstaan. De oevers zijn allemaal natuurvriendelijk ingericht, en er is ca 1 ha ingericht als rietcultuur. De rietkragen zijn nu volop in ontwikkeling. Er zijn kleine eilandjes ontstaan, die natuurlijk begroeid zijn. Aan een van die eilandjes ligt de Roos van Marnemoende afgemeerd. Dit eilandje is bereikbaar gemaakt door het aanleggen van een nieuw strekdammetje. Deze bevorderdt de aangroei van riet. Het meer van water is omzoomd met vele bomen, waarbij sommige een indrukwekkende kruin hebben ontwikkeld.

Het open water voor de riet cultuur is ca 35 cm diep. Dit ondiepe water wordt snel verwarmd door het zonlicht. Een ideale paringsplek voor karpers, die in het voorjaar flink uit het water kunnen  springen. Ook watervogels (zwanen) houden van dit warmere water, en voeden zich gemakkelijk met schraapsel van de bodem.

De roos van Marnemoende ligt hier midden tussen, een rond gebouw met afgewerkt met natuurlijke materialen (veel houtgebruik), welke door vergrijzing perfect perfect past in deze natuurlijke omgeving. Een rond gebouw met veel glas geeft een prachtig panoramisch uitzicht. Deze plaats, zo centraal in Nederland, vlakbij Utrecht met zo'n uitzicht verwacht je niet.

Informatie: www.marnemoende.nl/content/omgevingactiviteiten